Ar ingredientų sąrašas gali meluoti?

Pirmiausia, nesupraskite mūsų klaidingai! Ingredientų sąrašas yra puikus atspirties taškas, tačiau tai leidžia tik dalinai įvertinti produktą. Išskaidant priemonės sudėtį po vieną ingredientą galime susidaryti labai iškreiptą vaizdą. Tikra tiesa, iš vienos pusės mes sužinome ar produktas turi potencialių alergenų (kaip kvapų, eterinių aliejų, botaninių ekstraktų) ar asmeniškai mūsų odai netinkančių ingredientų, taip pat sužinome ar priemonėje yra mums patinkantys ingredientai. Tačiau sudėtis nepasako nieko apie ingredientųkilmę, kokybę, sąveiką formulėje ar su kitais mūsų naudojamais produktais, nepasako nieko ir apie koncentracijas, gamybos technologijas, optimizavimo, stabilumo testus, o SVARBIAUSIA nepasako ar priemonė atitiks mūsų poreikius, suteiks norimą rezultatą. 

Pradėkime nuo pradžių.

Kas yra INCI?

INCI - International Nomenclature of Cosmetic Ingredient - tarptautinė kosmetikos ingredientų nomenklatūra, parodo, kokie ingredientai buvo tikslingai panaudoti gaminant produktą.

INCI galite sutikti ir bendrųjų pavadinimų, kaip parfum, kuris naudojamas kvapiosioms medžiagoms ar jų mišiniams įvardinti. Pigmentus (spalvas) galima atpažinti pagal CI numerį.

Europoje kosmetikos ingredientų duomenų bazę kuruoja bei pastoviai atnaujina ES Komisija, šiuo metu sąraše yra virš 26 000 INCI pavadinimų.

Problemos su ingredientų sąrašu

1% taisyklė

INCI sąrašas dažniausiai pateikiamas mažėjančia ingredientų kiekio tvarka. Ingredientai, kurių koncentracija yra mažesnė nei 1%, gali būti išvardinti bet kokia tvarka, bet daugumai ingredientų veikti nereikia aukštų koncentracijų. Pvz. sudėtyje yra: retinol 0.1%, sodium hyaluronate 0.5%, niacinamide 0.9%, phenoxyethanol 0.8%. Šie ingredientai gali būti išdėlioti: 1. <...> phenoxyethanol 0.8%, retinol 0.1%, sodium hyaluronate 0.5%, niacinamide 0.9%. 2. <...> 0.1% retinol, niacinamide 0.9%, sodium hyaluronate 0.5%, phenoxyethanol 0.8% ir tai būtų tas pats produktas!

Be to, nežinant konkrečių koncentracijų, identifikuoti 1% ribą yra labai sudėtinga. Tiesa, jog pvz., phenoxyethanol maksimali leidžiama koncentracija produkte gali būti 1%, bet tai NEREIŠKIA, jog yra naudojami maksimali ingrediento koncentracija, taip pat nepasako kokios yra naudojamos kitų ingredientų koncentracijos. Pvz. 1. <...> niacinamide 4%, glycerin 3%, phenoxyethanol 0.8%, allantoin 0.3%. 2. niacinamide 0.4%, glycerin 0.9%, phenoxyethanol 0.8%, allantoin 0.3%. Tai būtų tas pats ingredientų sąrašas, bet galimai skirtųsi priemonės poveikis ar tekstūra!

Ingredientų sąrašas nepasako nieko apie ingredientų sąveiką tarpusavyje.

Puikus pavyzdys galėtų būti prausikliai. Anijoniniai surfaktantai, kaip SLS, gali būti prasčiau toleruojami odos, sukelti sausumo pojūtį. Tačiau prausiklio sudėtį papildant kitais, pvz., nejoniniais surfaktantais, galima gauti didesnes "maišytas" miceles, dėl kurių sušvelnėja prausiklio poveikis odai.

Ingredientų sąrašas nepasako nieko apie galutinės formulės poveikį odai.

Vien perskaitę ingredientų sąrašą, negalime pasakyti, koks bus produkto poveikis odai. Pvz., apsaugos nuo saulės produkto ingredientų sąraše yra mažos molekulinės masės alkoholis, daroma prielaida, jog produktas dėl šio ingrediento sausins odą, tačiau priemonės sudėtis papildyta drėkikliais, emolientais ir pan., dėl kurių galimas sausinantis alkoholio poveikis nebus juntamas. Žymiai svarbiau, jog mažos molekulinės masės alkoholis yra puikus tirpiklis ir gali suteikti malonesnę naudojimui apsaugos nuo saulės produkto tekstūrą.

Ingredientų sąrašas nepasako apie tai, kaip produktas gali sąveikauti su kitomis rutinoje naudojamomis priemonėmis.

Ingredientų sąrašas nieko nepasako apie ingrediento kilmę ar savybes.  

Apibendrinat šią temą, maistas, tikriausiai būtų geriausia iliustracija. Įsivaizduokite, jog turėte miltų, cukraus, druskos, kakavos, sviesto, pieno, kiaušinius ir pan., ką galėtume iš to pagaminti? Blynelius? O gal pyragą? Keksiukus? Sausainius? Turint šiuos ingredientus, galimų patiekalų variacijos yra labai plačios, bet tik pažvelgę į krūvoje sustatytus produktus, mes nežinome, koks bus galutinis rezultatas!

Taip pat, pagalvokite, jog tai būtų tas pats, kas nepirkti torto tik dėl to, jog jo sudėtyje yra druskos, nes manote, jog dėl jos tortas bus sūrus! Išties, didelis druskos kiekis sugadintų skonį, tačiau receptas turi numatytą druskos kiekį, kuris prisideda prie bendro malonaus torto skonio.  Tai galioja ir kosmetikos priemonėms – ingrediento koncentracija yra svarbiausia! Ir dauguma ingredientų, kaip pvz. alantoinas, retinolis yra veiksmingi naudojant nedidelius jų kiekius.

Paskutinis pavyzdys su maistu – pyrago sudėtyje gryno cukraus yra labai nedidelė dalis ir manote, jog dėl to pyragas nebus saldus. Tačiau produktas papildytas klevų sirupu, datulėmis, kurie suteikia bendrą saldų skonį nenaudojant didelio kiekio gryno cukraus. 

Tad šiuo įrašu norėjome pasakyti – rinkitės produktą ne tik pagal jo sudėtį. Žinoma, kreipkite dėmesį į potencialius alergenus, žiūrėkite kokie ingredientai gali prisidėti prie bendro produkto veiksmingumo, efektyvumo. Tačiau skaitykite ir atsiliepimus apie produktą, jei tik turite galimybę, išbandykite testerį!

Ingredientų sąrašas nepasako:
Ingredientų sąrašas gali pateikti naudingos informacijos:
  • Ingredientų proporcijų kokybės ir kilmės
  • Ingrediento savybių
  • Produkto efektyvumo
  • Gamybos technologijų
 
  • Kokios yra produkto sudedamosios dalys
  • Identifikuoti potencialius alergenus
  • Išvengti ingredientų, kurie netinka mūsų odai
  • Identifikuoti mums patinkančius ingredientus

Palikti komentarą

Visi komentarai, prieš juos paskelbiant, yra peržiūrimi.

Ši svetainė apsaugota „reCAPTCHA“, taip pat taikoma „Google“ privatumo strategija ir paslaugų naudojimo sąlygos.