Trumpai apie okliuzyvus

Trumpai apie okliuzyvus

Trumpai apie emolientus Skaitymas Trumpai apie okliuzyvus 2 minučių Kitas Veido kremai: kas, kaip, kada?

Drėkikliai (humectants) odą drėkina tik iš dalies. Siekiant išlaikyti epidermio vandens kiekį ir išsaugoti barjerinę odos raginio sluoksnio funkciją, okliuzyvai turėtų būti naudojami kartu su drėkikliais.

Okliuzyvai – ingredientai, sukuriantys hidrofobinį barjerą, kuris fiziškai sulėtina transepiderminį vandens praradimą. 

Kadangi jie užkerta kelią vandens garavimui iš odos, jie gali būti ypač veiksmingi sausai, pažeistai odai. Taip pat, jie gali turėti papildomą minkštinantį poveikį.

Dažnai okliuzyvai daugumai vartotojų nėra patys patraukliausi ingredientai, nes jie gali būti lipnūs, riebūs, sunkiau pašalinami nuo odos paviršiaus, tačiau jie ypač veiksmingi siekiant sumažint transepiderminį vandens netekimą. Dažniausiai naudojamas ingredientas yra vazelinas (petrolatumas), jis ne tik susidaro drėgmei nepralaidų sluoksnį, bet gali prasiskverbti į viršutinius odos sluoksnius ir daryti įtaką tarpląstelinių lipidų gamybai. Taip pat lanolinas ilgą laiką buvo populiarus, tačiau dabar sutinkamas rečiau, nes yra žinomas, kaip iritaciją galintis sukelti ingredientas. 

Šiandiena yra naujesnių, kosmetiškai elegantiškesnių, patrauklesnių okliuzyvų. Dažniausiai tai yra silikonai, kaip pvz., dimetikonas. Nors neretai silikonai minimi blogu žodžiu, tačiau visai be reikalo. Aplikavus ant odos, jie greitai išdžiūsta, suteikia vadinamą “dry touch” pojūtį, lengvai sklaidosi bei lengvai pašalinami, laikomi nekomedogeniškais, tinkamais ir didesnį sebumo kiekį produkuojantiems odos tipams.

Svarbu atkreipti dėmesį, jog tipiniai okliuzyvai, kaip vazelinas, mineralinis aliejus, lanolinas dažniausiai nerekomenduojami didesnį sebumo kiekį produkuojantiems arba į akne linkusiems odos tipams. 

Okliuzyvų pavyzdžiai:

•Vazelinas 

•Mineralinis aliejus 

•Parafinas 

•Silikonai 

•Lanolinas 

•Bičių vaškas 

•Augaliniai vaškai 

Palikti komentarą

Visi komentarai, prieš juos paskelbiant, yra peržiūrimi.

Ši svetainė apsaugota „reCAPTCHA“, taip pat taikoma „Google“ privatumo strategija ir paslaugų naudojimo sąlygos.