Veido kremai: kas, kaip, kada?

Veido kremai: kas, kaip, kada?

Trumpai apie okliuzyvus Skaitymas Veido kremai: kas, kaip, kada? 3 minučių

Visi esame įpratę naudoti kremus, bet ne kiekvienas susimąsto, kodėl juos naudojame. Taigi, trumpai apie viską!

Kodėl reikia kremų?

Pasikartojantis ar per dažnas sąlytis su prausikliais ir vandeniu arba žemos temperatūros, vėjo ir drėgno oro poveikis gali sausinti, dirginti odą, pažeisti apsauginį odos barjerą.

Dėl šios priežasties kremai skirti pagerinti odos kokybę, palaikyti ir (arba) atstatyti odos raginio sluoksnio drėgmės kiekį. Taip pat palaikyti barjerines funkcijas, glotnumą.

Visi kremai yra emulsijos - medžiagų mišiniai, stabilizuoti nuo atskyrimo. 

Emulsijos gali būti kelių rūšių. Dažniausia odos priežiūros emulsijos rūšis yra aliejaus vandenyje (oil in water; O/W) emulsija. Šio tipo emulsija susideda iš mažų aliejaus lašelių, smulkiai išsisklaidžiusių vandenyje. Aliejaus vandenyje emulsijos gali būti naudojamos “pristatant” į odą įvairias veikliąsias medžiagas, įskaitant antioksidantus, peptidus ir botaninius ekstraktus. Vandens aliejuje (water in oil; W/O) emulsijos susideda iš vandens lašelių, išsisklaidžiusių aliejaus nešiklyje, dažnai naudojama gaminant apsaugos nuo saulės priemones, todėl neretai gali pasižymėti riebumo jausmu aplikuojant. Vanduo silikoninėse (W/Si) emulsijose susideda iš vandens lašelių, disperguotų silikone. 

Emulsijas galima skirstyti pagal jų fizines savybes ir cheminę sudėtį, todėl turime keletą skirtingų formuluočių tipų: gelius, losjonus, kremus, tepalus. Šie tipai pagrinde skiriasi vandens bei aliejų kiekių savo formuluotėse, o tai padaro įtaką ir tekstūrai.

Gelis Vandens pagrindo emulsija, suskystėja nuo sąlyčio su oda. Dažniausiai didžiausia ingredientų dalis - drėkikliai. Neriebūs, greitai įsigeriantys. Tinka didesnį sebumo kiekį produkuojančiai odai.
Losjonas Skystesni už kremą, formulės pagrindą sudaro didesnė dalis vandens ir mažesnė dalis aliejų. Neriebūs, pasižymi lengvu aplikavimu bei išsklaidymu.
Kremas Galvutė turi teigiamo ir neigiamo krūvio grupės, priklausomai nuo pH gali veikti kaip anijoninai PAM arba katijoniniai PAM Gerai toleruojami odos Pasižymi geru putojimu
Tepalas  

Tekstūra gali būti pusiau kieta, sudėtyje nėra vandens arba mažiau negu 20%. Paprastai riebūs, lipnūs. Dažnai naudingi esant žemam santykiniam oro drėgnumui. Geriausiai toleruojami naudojant ant kūno.

Į ką atkreipti dėmesį renkantis produktą?

Pirmiausia, atkreipkite dėmesį į savo odos produkuojamo sebumo kiekį, taip pat į odos problemas, jautrumą, alergijas.

Sudėties atžvilgiu - į drėkiklių (pritraukia drėgmę), emolientų (minkština odą) bei okliuzyvų (apsaugo nuo drėgmės praradimo)santykį sudėtyje.

Siekiant palaikyti normalų odos drėgmės lygį, gerai tinka produktais su drėkikliais bei emolientais. Dažniausiai jie suteikia lengvą, neriebų pojūtį.

Didesnį sebumo kiekį produkuojantys odos tipai taip pat neturėtų pamiršti kremų, ypač, kai naudojamos priemonės, kurios gali sausinti odą. Tokiems odos tipams geriausiai tinka vandens pagrindo emulsijos, tokios kaip losjonai ar geliai.

Į sausumą linkusiai odai produktų tik su drėkikliais neužteks. Rekomenduojama ieškoti priemonių, kuriuose yra drėkiklių, emolientų bei okliuzyvų. Neretai jų tekstūra riebesnė, tačiau efektyviausi stabdomas vandens praradimas.

Pagal odos poreikius taip pat ieškokite papildomų ingredientų, pvz. odos raminimui – pantenolio, barjero stiprinimui, sebumo kontrolei – niacinamido, taip pat antioksidantų, turint polinkį į bėrimus – nedidelio kiekio veikliųjų medžiagų, kaip beta hidroksi rūgščių, brandžiai odai - peptidų. 

Taip pat geras indikatorius besirenkant priemonę yra jos tekstūra – paprastai geliniai bei losjono tipo produktai yra lengvesni, greičiau įsigeriantys, todėl tinka didesnį sebumo kiekį produkuojantiems odos tipams. Sunkesnės, riebesnės tekstūros produktai dažniausiai tinka sausėti linkusiai odai.  

Geriausias kremas – tas, kurį noriai naudojate nuolatos bei, kuris nesukelia jokių šalutinių poveikių.

Tęsti skaitymą

Palikti komentarą

Visi komentarai, prieš juos paskelbiant, yra peržiūrimi.

Ši svetainė apsaugota „reCAPTCHA“, taip pat taikoma „Google“ privatumo strategija ir paslaugų naudojimo sąlygos.